Factoren die van belang zijn bij het kiezen van een massagetafel of behandeltafel:

 1. breedte;
 2. hoogte;
 3. lengte;
 4. stevigheid/draagkracht;
 5. gewicht;
 6. dikte van de matras;
 7. bekleding;
 8. andere factoren die het comfort bepalen(reikipanelen, losse hoofdsteun, verstelbare rugleuning);
 9. ligvlakkeuze bij hoog/laag banken.
 10. persoonlijke voorkeuren.

 

Bij 1. breedte
Een brede massagetafel is over het algemeen het meest comfortabel voor de cliënt. Echter een brede tafel maakt het voor de behandelaar moeilijker de cliënt goed te bereiken. In de praktijk zijn smalle massagetafels (60-65 cm) daarom het meest geschikt voor bijvoorbeeld sportmassage, acupunctuur en fysiotherapie. Bredere behandeltafels (70 cm) zijn meer geschikt voor ontspanningsmassages en veel alternatieve therapieën.
Bent u klein van stuk, bedenk dan dat een smalle massagetafel minder rek- en strekwerk van u vraagt. Werkt u veel met zware cliënten, kies dan voor een bredere tafel.

 

Bij 2. hoogte
Het bij benadering meten van de juiste werkhoogte kunt u als volgt doen: laat uw armen losjes langs uw lichaam hangen en bal uw handen tot vuisten. De hoogte vanaf de grond tot uw vuisten is over het algemeen een goede werkhoogte voor de meeste therapievormen.
Een in hoogte verstelbare massagebank (handmatig of elektrisch) biedt u meer comfort, omdat deze kan worden aangepast aan uw veranderende behoeften of werkwijze.
De in hoogte verstelbare koffer massagetafels van massagetafel.com zijn: PZ 113, 114, 115,116,117,118,119.De elektrisch in hoogte verstelbare massagebanken zijn met hand en/of voetbediening of optioneel met ringbediening leverbaar, zie specificaties.
Zit u aan de massagetafel, zorg dan voor een in hoogte verstelbare kruk.

 

Bij 3. lengte
Massagetafel.com levert koffer-massagetafels met een lengte vanaf 182 cm. Voor veel cliënten zal dit voldoende zijn. Ter verlenging van de tafels kunt u een losse hoofdsteun (PZ 047) gebruiken. De hoofdsteun past op de PZ 111, 112, 113, 114 en 115.Ook verkopen wij langere massagetafels (tot 200 cm). Behandelt u voeten en hoofd van uw clënten, dan kunnen deze bij een lange tafel soms lastig te bereiken zijn.

 

Bij 4. stevigheid/draagkracht
Onze koffer-massagetafels kunnen een statisch gewicht van minstens 200 kg dragen. Dat maakt ze geschikt voor vrijwel alle vormen van therapie en massage.
De vierpotige koffemassagetafels zijn voorzien van een stabiliserend spankabelsysteem. Zo gauw hierop gewicht rust, zet de tafel zich als het ware schrap en verschuift deze niet. Deze tafels worden stabieler naarmate het gewicht erop toeneemt en kunnen net zo veel gewicht dragen als de zes- of achtpotige koffer massagetafels.

Een vaste massagebank biedt nog meer stevigheid en hoeft niet veel duurder te zijn, getuige de behandeltafels PZ 004 en PZ 020.

De elektrisch in hoogte verstelbare tafels voldoen allemaal ruim aan de huidige gewichtsnormen, het is natuurlijk wel zo dat veel zware patiënten de motor van Uw bank extra zal belasten en de slijtage hoger zal zijn.

 

Bij 5. gewicht
Het gewicht van een behandeltafel of massagetafel is van groot belang als u op verschillende locaties werkt en de tafel dus vaak moet verplaatsen. Speciaal hiervoor gemaakt zijn de lichtgewicht koffer-massagetafels van aluminium (PZ 111, 112, 113, 114 en 115).. De stevigheid en stalibiteit van de lichtgewicht tafels zijn even groot als van een metalen of een houten koffer-massagetafel. Overigens zijn al onze koffermassagetafels eenvoudig en zonder gereedschap op te zetten.

 

Bij 6. dikte van de matras
Een massagetafel mag niet te hard zijn. Te zacht is echter ook niet goed, omdat dan de inspanningen van de masseur  ‘verdwijnen’ in het schuimrubber. Al onze massagebanken, zowel de vaste als de koffermodellen, zijn comfortabel genoeg voor een langdurige behandeling.

 

Bij 7. bekleding
Alle massagetafels, massagestoelen, behandeltafels en accessoires op massagetafel.com zijn bekleed met makkelijk schoon te houden kunstleder. Voor extra hygiëne en/of comfort kunt u badstof hoezen of papierrollen gebruiken (zie: accessoires).

 

Bij 8. andere factoren die het comfort bepalen
 • Reikipanelen. Zit u vaak aan het hoofd- of voeteneind van uw behandeltafel, dan kan de versteviging tussen de voor- en achterpoten u in de weg zitten. Kies in dit geval voor een tafel met reikipanelen. Deze laten ruimte over voor uw benen.
 • (Losse) hoofdsteun. De losse hoofdsteun PZ 047 verlengt niet alleen uw massagetafel, maar maakt ook hoofd en nek van uw cliënt makkelijker bereikbaar. Bovendien vergroot u het comfort met de omhoog en omlaag aanpasbare ligstand. De hoofdsteun past op de PZ 111, 112, 113, 114, 115. Bij de PZ 116,117,118 en 119 word de steun standaard meegeleverd.
 • Verstelbare rugleuning. Is het voor uw therapie nodig dat de cliënt (half) rechtop kan zitten, kies dan voor een driedelige massagetafel met een verstelbare rugleuning. Op massagetafel.com vindt u koffermassagetafels met twee soorten rugverstelling: omhoog verstelbaar tot 30° (PZ 111 en 113) of tot 70° (PZ 115,117 en 119 ). Met de verstelling tot 30° kunt u het hoofd en de schouders van de cliënt iets omhoog brengen. Dit is geen zitstand, maar dient slechts als steuntje in de rug. Op koffers met een rugverstelling tot 70° kunnen cliënten volledig rechtop zitten.

 

Bij 9. ligvlakkeuze bij hoog/laag banken.

de elektrisch in hoogte verstelbare banken zijn leverbaar met verschillende mogelijkheden t.a.v. de verstelbaarheid van het ligvlak;

 • 1 delig
 • 2 delig
 • 3 delig
 • 4 delig
 • 5 delig
 • 6 delig

op de website worden alle verstelbare vlakken meegeteld, dus ook de verstelbare armsteunen.

b.v. een 2 delige bank met  2 verstelbare armsteunen valt onder 4 delig ligvlak!

let bij Uw keuze vooral ook op de lengte van de verstelbare delen, behandelt U veel patienten in de zithouding gedurende een langere tijd, dan is het van belang dat de ondersteunende klep ook de schouders van de patient ondersteund, vaak is dit het vlak dat normaal onder de benen zit, ook wel de “lange klep”

denk ook na over de toekomst, gaat U nog andere vormen van behandelen toepassen gedurende Uw professionele cariere, een hoog/laag bank gaat toch gauw tussen de 10 en 15 jaar mee.

 

 

Bij 10. persoonlijke voorkeuren
Natuurlijk kunnen we u hier slechts algemene richtlijnen geven voor het kopen van een passende massagetafel of behandeltafel. Persoonlijke voorkeuren zijn minstens zo belangrijk. Probeer dus uit, bijvoorbeeld tijdens cursussen of workshops, wat u het beste bevalt. Natuurlijk kunt u ons ook bezoeken voordat u uw keuze maakt. Maak dan een afspraak via telefoon: (073) 6241334 (Pastra, ’s-Hertogenbosch, maandag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur, dinsdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur).